Koprivnica
Copyright by www.koprivnica.eu
Koprivnicko svjetovno školstvo se najbrže razvijalo na prijelazu iz 19. u 20. stoljece. Prvo je osnovana šegrtska (obrtnicka) strucna škola 1886. godine. Godine 1892. otvara se suvremena školska zgrada, a škola se proširuje na pet razreda. Višu djecacku i djevojacku pucku školu, odnosno peti i šesti razred, Koprivnica dobiva 1902. godine. Nekoliko godina kasnije, 1906. godine formirana je u Koprivnici realna gimnazija, dok je suvremena gimnazijska zgrada bila izgradena 1908. godine (u srednjoškolskoj funkciji je bila do 1975. godine kada je izgraden srednjoškolski centar koji se i danas koristi u nastavi). Koprivnica u 20. stoljece ulazi s razvijenim društvenim i gospodarskim životom. Do stagnacije gospodarskih funkcija je došlo nakon prvoga svjetskog rata. Kriza je posebno bila vidljiva 30-tih godina kada je propao veci dio koprivnicke industrije (Tvornica ulja, Tvornica Danica itd.).
U vrijeme drugoga svjetskog rata u Koprivnici je na mjestu nekadašnje tvornice Danica osnovan prvi koncentracijski logor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Jedna od najžešcih bitaka u Drugom Svjetskom ratu u Jugoslaviji zbila se upravo kod Koprivnice. Partizani su napali s dva korpusa, dok su ustaše i Hrvatski domobrani branili grad. Bitka je trajala do 17. listopada kada je pobjedu odnijela vojska NDH.Nakon drugog svjetskog rata dolazi do daljnjih procesa modernizacije i ubrzane industrijalizacije. U to vrijeme osnovana su velika industrijska postrojenja sa znacajnim brojem zaposlenika (Podravka, Bilokalnik, Belupo itd.) i financijske ustanove s kasnijom znacajnom gospodarskom snagom (npr. Podravska banka itd.) na kojima pociva i današnji gospodarski razvoj Koprivnice.
Koprivnica je dala veliki doprinos u Domovinskom ratu, kako policijskim i vojnim postrojbama u akcijama obrane od 1991. tako i u oslobadajucim vojno-redarstvenim akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine. U samostalnoj Hrvatskoj Koprivnica je postala sjedištem novoosnovane Koprivnicko-križevacke županije (od 1993. ), a u posljednjem desetljecu dolazi do ubrzanog infrastrukutralnog, gospodarskog, društvenog i kulturnog razvitka grada.
Bester Besucherzähler